Punca kulit kepala berminyak:

i) Gen -
Sekiranya seseorang dari keluarga terdekat anda kelihatan mempunyai kulit kepala yang berminyak, kemungkinan anda juga memilikinya.
 
ii) Tekanan -
Tekanan mempunyai hubungan yang kuat dengan kulit kepala berminyak. Ini kerana tekanan menyebabkan kelenjar sebum anda berlebihan dan menghasilkan lebih banyak minyak.
 
iii) Kekurangan kebersihan diri -
Sekiranya anda mengelakkan mencuci rambut dengan kerap untuk jangka waktu yang lama, tidur dengan menggunakan sprei dan sarung bantal yang kotor, gunakan alat rambut yang tidak dicuci, maka semuanya boleh menjadi faktor penyumbang pada kulit kepala berminyak.
 
iv) Hormon -
Sekiranya anda menghadapi masalah hormon dan tempoh yang tidak teratur, maka itu boleh menjadi sebab lain mengapa anda mempunyai kulit kepala yang terlalu berminyak.
 
v) Jangkitan kulit kepala -
Mengalami jangkitan kulit kepala seperti kutu, kulat atau jangkitan kuman adalah penyebab yang menyebabkan kulit kepala berminyak.
 
vi) Diet yang tidak sihat -
Mengonsumsi makanan yang terdiri daripada makanan tidak sihat, berminyak dan pedas, yang umumnya tidak mempunyai nilai pemakanan tidak memberikan nutrien penting ke rambut anda, yang menyebabkan kulit kepala berminyak dan masalah lain yang berkaitan dengan rambut.
Switch To Desktop Version